Oslo Jazzforum : Frode Thingnæs Quintet

kr 100,- / 22.05.10 21:00 Del denne siden

Frode Thingnæs - trombone
Magnus Thingnæs - piano
Pete Knutsen - gitar
Edvard Askeland - bass
Thor Andreassen - trommer

Frode Thingnæs Quintet spiller lørdag 22. mai 2010 konsert på Herr Nilsen i Oslo i forbindelse med 30-års markeringen for innspillingen og utgivelsen av kvintettens mest kjente album Direct to Disc. Dette albumet ble i 1980 belønnet med Spellemannprisen for årets jazzplate, og vakte stor oppmerksomhet på grunn av kvintettens melodiøse og rytmisk originale komposisjoner og høye nivå på teknisk utførelse og improvisasjoner, men skapte også stor interesse da albumet representerte den første direktegraverte plate utgitt i Norge. Dette var i vinylplatens tid da alle innspillinger først måtte spilles inn på lydbånd/tape og så overføres til lakkplate, deretter til matrise for så og trykkes til vinyl. Under innspillingen av Direct to Disc oppnådde kvintetten en helt enestående lydteknisk kvalitet på albumet da man ”hoppet over en lydgenerasjon” ved å unnlate å bruke tape slik at musikken ble innspilt direkte til lakk. Dette umuliggjorde pålegg av flere instrumenter, reparasjoner eller redigering av de innspilte låtene, og hele platesiden måtte spilles inn i sammenheng uten mulighet til å ta nye opptak av enkeltlåter. En stor utfordring med imponerende resultat som i 2006 ble utgitt i CD-versjon av plateselskapet Universal.

Frode Thingnæs markerte seg på den norske jazzscenen allerede på slutten av 1950-tallet som solistprisvinner under jazzamatørenes NM i 1959. Han fikk Buddy-prisen, den mest prestisjetunge pris innen norsk jazz, i 1970, og har siden blitt betraktet som den absolutt ypperste utøver blant norske bop- og mainstreamtrombonister. Han har også en karriere som militærmusiker, teatermusiker og ikke minst som mangeårig dirigent for Kampen Janitsjar.
Han har siden sekstitallet markert seg som leder av forskjellige jazzgrupper, svært avholdt dirigent, arrangør og komponist (bl.a. Flåklypaballetten på Den Norske Opera) med orkesterlederoppdrag på konserter og festivaler over hele Europa. Hans store melodiske evner og fantastiske trombonetone får man strålende eksempler på dersom man lytter til hans komposisjoner og improvisasjoner på kvintettens plateutgivelser.

Denne utgaven av Frode Thingnæs Quintet har sin opprinnelse helt tilbake til 1978 da de vakte nasjonal og internasjonal oppmerksomhet med albumet Night Sounds. Platen består av kun egenkomponert materiale og representerte et markert stilistisk skille med det som ellers ble utgitt av norsk jazz. Sammensettingen av musikere representerte svært ulike musikalske tradisjoner og skapte derved et felles musikalsk uttrykk som ble betegnet som høyst originalt, teknisk avansert og svært publikumsvennlig. Denne utgivelsen gjorde kvintetten svært attraktiv på konsertmarkedet, og de ble i de påfølgende årene engasjert av mange av de største nordiske jazzfestivalene.

Kvintetten har de senere årene vært i noe mindre aktivitet da alle medlemmene har vært engasjert i egne prosjekter og sterkt preget av det tunge tapet da kvintettens faste og opprinnelige pianist Henryk Lysiak i 2005 gikk bort etter lang tids kamp mot kreft. Oslo Jazzfestival tok i august 2007 initiativ til en konsert med kvintetten som ble en stor suksess. Som erstatning for Henryk introduserte Frode sin unge og usedvanlig begavede sønn, Magnus Thingnæs, på piano og keyboards, som etter mange år som elev av Lysiak og pianostudier ved Berklee University i Boston USA, har kommet hjem til Norge og imponerer stort som en verdig arvtager til sin lærer, Henryk Lysiak.

Edvard Askeland er for anledningen vikar på bass for Jan Erik Kongshaug. Edvard har i mange år markert seg som en av landets dyktigste og mest anvendelige bassister. Han er tidligere kjent som opphavsmann, komponist og drivende kraft bak fusionbandet Cutting Edge som i mange år representerte det ypperste innen norsk moderne jazz. Edvard jobber også som teatermusiker og studiomusiker samt at han har undervist ved Norges Musikkhøyskole. Edvard viktigste engasjement de siste tre årene har vært som administrativ leder og drivende kraft bak Oslo Jazzfestival.

Gitar og trommer trakteres henholdsvis av Pete Knutsen og Thor Andreassen som har lang felles fartstid innen norsk musikkliv. Som barndomsvenner fra Kirkenes har de spilt sammen i ulike band, teater og studiosammenhenger i mange år. Det mest profilerte fellesprosjektet, i tillegg til Frode Thingnæs Quintet, er Popol Vuh/Popol Ace som markerte seg sterkt innen norsk musikk på 70-tallet og som i 1972 ble tildelt Spellemannpris for beste gruppe for albumet Popol Vuh. Pete Knutsen har opparbeidet seg et betydelig navn som plateprodusent, komponist og arrangør, og både Pete og Thor kan vise til deltagelse som studiomusikere på et uttall norske plateproduksjoner og som teatermusikere i større show og teateroppsettinger.

Konserten på Herr Nilsen vil bestå av to avdelinger hvor man får høre fra Night Sounds, Direct to Disc, Queen Python og fra kvintettens øvrige repertoar.