Hoel & Albrigtsen

kr 300,- / 08.06.10 21:00 Del denne siden

Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen er et begrep hos det norske folk, både hver for seg som soloartister, og sammen som en akustisk duo. Deres stemmer er totalt ulike, men sammen har de en egen energi, sound og samklang som fenger lytteren. Nå er de endelig tilbake med et nytt album med egne låter, som blottlegger deres musikalske opphav.

AKTUELT: Hoel&Albrigtsen nytt album høsten 2009.

- Vi e blitt som et gammelt ektepar, men ikkje i den forstand at vi fullføre hverandres setninger. Nei, vi krangle som faen! Men det er rett og slett blitt for seint å finne seg en ny partner, dessuten tvile æ på om vi fortsatt har potens til det…

Vårt musikalske opphav

Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen er et begrep hos det norske folk, både hver for seg som soloartister, og sammen som en akustisk duo. Deres stemmer er totalt ulike, men sammen har de en egen energi, sound og samklang som fenger lytteren. Nå er de endelig tilbake med et nytt album med egne låter, som blottlegger deres musikalske opphav.
- Vi ønsket å finne tilbake til vårt musikalske opphav fra tidlig 70 tallet. Crosby, Stills,Nash & Young, Simon & Garfunkel, Tobben & Ero, og andre akustiske artister fra denne perioden. Det var det som fikk oss til å begynne å spille, og som gjorde oss til det vi er i dag, sier Steinar.
- Det er en utfordrende oppgave å huske den følelsen man hadde i begynnelsen av karrieren når man selv, både som artist og menneske, har utviklet og endret seg, i takt med musikkbransjen, som har blitt totalforandret. Det var dette utgangspunktet vi ville finne tilbake til, forteller Jørn.
- Det er kanskje dette uttrykket som likevel ligger oss nærmest, som er vår grunntone eller musikalske identitet, om du vil. Det er dette utrykket vi har med oss inn i arbeidet på den kommende platen. Med utgangspunkt i våre to stemmer og gitarer, leker vi oss med andre instrumenter, uten at vi inviterer et helt band i studio. Et mer nakent musikalskuttrykk er det vi ønsker, i retning av våre gamle helter fra 70-tallet, forklarer Steinar.

Musikalske fingeravtrykk
Som lytter vil man tenke på musikalske ikoner fra 70 tallet, og det er tydelige musikalske bånd fra ”Two rivers one road” , og tilbake til denne perioden. Likevel er det ikke til å ta feil av Hoel & Albrigtsens særegne stemmer i perfekt samklang, sunget med kirurgisk presisjon med deres unike musikalske fingeravtrykk.
- Det var viktigere å skape ei skive som man kunne sette på og spille fra begynnelsen til slutt. Og heller lage ei plate med et harmonisk og sammenhengende uttrykk, foran det å grave etter en og annen tilfeldig ”hit” låt. Det er så deilig med album som man kan høre gjennom alle låtene uten å måtte hoppe over enkelte låter. Det var jo også en del av 70 tallett, at pop kulturen ikke var så gjeldende i denne musikkformen. Det var gode låter, sunget og fremført på en kul og avslappet måte, som gjorde at man digget disse artistene, forteller Jørn
- Tekstene er viktige, og det samme er både vokalprestasjonene og gitarspillet, sier Steinar. I dette arbeidet har det vært viktig for oss å ha styringen selv på denne innspillingen. Ingen har blandet seg inn i arbeidet vårt. Vi har bare kost oss med å lage låter i et avslappet og hjemmekoselig studio hos Ernst Nikolaisen i WH Studio i Oslo, smiler Steinar.

Fengsel og miljøvern
Tekstene på det nye albumet virker personlige. Vil dere definere platen som selvbiografisk?
- Tekstene har forankring i oss begge, og er et speilbilde av det vi tenker og opplever, sier Steinar diplomatisk. Redselen for at menneskeheten skal ”fucke opp” moder jord er meget nær oss om dagen. Både hva miljøet angår og folket som bor her. Vi snakker mye om å ta vare på jorda vårs, men det legges lite press på de som styrer denne planeten. Vi har alle et ansvar, men ingen av de største lederne i verden har baller til å ta et tak i dette problemet, og det burde de, for vi trenger optimisme rundt oss. Noe som gir oss troen på at vi kan få det til.
- Bortsett fra Obama da, som har lagt lista ” sånn passe” høyt, skyter Jørn inn.Det gjenstår å se om han innfrir. Alle øyan hviler og tviler på han. Stakkars fyr. Har hørt at det e særlig kvinnfolkan som har høye forventninga til han, uten sammenligning for øvrig vet æ alt om det. He,he. Det e et hardt liv eller hundeliv…he,he. Bjørn Eidsvåg sa det jo så fint eller greit: eg e bare ein mann, etterligner Jørn på Saudamål.
- Det e en utakknemmelig jobb politikere har, rart at nån gidder i det hele tatt. Men takk til de som er villig til å ta støyten for oss, fortsetter Steinar.
- Vi synger også om oss sjøl, og om mellommenneskelige ting som ekteskap og samliv, familie og barn, sier Jørn. Og om nytelser. Om det å nyte det beste i mat og vin. Hellstrøm har jo også vist at det er alt for mange dårlige spisesteder rundt om i landet. I landet som har flest verdensmestrer i kokekunst og verdens beste råvarer. Livet er som kjent for kort til å spise dårlig mat, konstaterer Jørn fornøyd.
- Men vi har til og med sanger om action og spenning i hverdagen, humrer Steinar.
Ja vel. Action?
- Ja. Det er en sang om Hoels ville USA opplevelse på 80 tallet. Etter en vill og gal fest klarte han og vannlegge et helt hotell. Ikke bare hotellrommet sitt, men absolutt hele hotellet. Og det var et stort og helt nytt hotell. Jørn var med andre ord ” in deep shit”, som vi sir. Da det viste seg at datteren til Sheriffen i byen hadde vært på samme fest, og lå langflat etter storsjarmøren fra Nord-Norge, ble han bura inn i byens fengsel, og fikk et helvete med å komme seg ut igjen.
Er dette sant Hoel?
- Nja,…kanskje litt. Sheriff Harry Lee hadde heldigvis et mykt øyeblikk tilslutt.
- Det var vel dattra til Sheiffen som blei mest mykgjort? ler Steinar.

Egne låter
Turnèen i fjor høst, var en gedigen suksess. De solgte like mye billetter som Vamp og Eidsvåg, uten å være ute med nytt album, uten noen spesiell markedsføring. Det nye albumet ” Two rivers one road”, kommer ut 23.november, og turnèen er allerede i gang, og fortsetter ut februar 2010.
- Vi trives med å spille sammen, og vi har vårt eget utrykk, som gjør at våre respektive solosanger blir artige å spille igjen. De får en annen form i vårt felles uttrykk, og det er spennende, fortsetter Steinar.
- Det er dessuten veldig givende å komme med nye sanger, som publikum umiddelbart responderer veldig positivt på. Vi har fått mange spontane taktfaste trampeklapp på de nye låtene, og det er noe av det mest fantastiske for tiden.
Ja, for alle sangene på det nye albumet, er originalmateriale?
- Vi har skrevet hver for oss, og sammen med tekstforfatterne RC Finnigan, Tom Pacheco og Monika Nordli. Men det har vært viktig for oss, at vi har hatt styringen selv på låtskrivingen, for å finne tilbake til vår opprinnelige duoform, skyter Jørn inn.

Intet sete var tørt

Hoel&Albrigtsen har bare gitt ut ett album sammen tidligere. Men som soloartister har de hver for seg utgitt en rekke” landeplager”, og sanger som ligger i minnet til de fleste nordmenn. Vi nevner; Inkululeko, Har en drøm, Ei hand å holde i, Elsk mæ sakte,Lost in the tango,Till the morning comes, Brown eyed girl, She belongs to the rain, Rosa’s heart for å nevne noen.
Og ”intet sete er fremdeles tørt” når dere flyr landet rundt i hele høst, og i vinter?
- Det fungerer heldigvis ennå, smiler Jørn
- Det er fantastisk for en artist å ha en del låter som publikum liker og som de forbinder med deg. Sanger som løfter stemningen og skaper glede og en god stemning i konserten. Så kan de være med å synge eller bare sitte stille å nyte, konstaterer Steinar.

Publikum bestemmer
Dere har i en årrekke reist rundt i Norge på kryss og tvers. Underholdt på alle steder det finnes hus og mennesker, fra kirker til kulturhus via brune puber og klubber. Er folk forskjellige rundt i Norge, og er det enkelte steder det er artigere å spille?
- Folk går rundt å drasser på de samme problemene om det er på Lindesnes eller om det er i Hammerfest. Man sliter i hverdagen med mye av de samme problemene, og man er stort sett lykkelig også på de samme premissene. Det er klart at det er små nyanser av forskjeller fra sted til sted, men det er stort sett kjempehyggelig å spille overalt i Norge., forteller Steinar.
- Publikummet har mye å si når de sitter i en konsertsal, fortsetter Jørn. Det er, på mange måter, de som avgjør om kvelden skal bli vellykket. Uten kanskje å vite det, eller å tenke over det, så sitter publikum med jokeren i ermet. Når de ønsker det, så er de med å løfter oss til nye høyder, ved å gi oss respons og stemning fra salen. Det er de gangene det blir magisk og spesielt artig for oss å spille. Da glemmer man hvor man er, sier Jørn ettertenksomt.
- Problemet, sier Steinar, er at Jørns lidenskap for god mat, og med hans opptredener i diverse matprogrammer, har gjort at det mistenkelig vanskelig å få bord på restauranter på tvers av landet. Det virker som om du har skremt vettet ut av alle kokkene rundt om
- Ja det er jo kjipt for dæ. Du som e ”født i overvekten med ascendenten i frityren”, erter Jørn. Vi får begynne å ta med oss matpakker når vi reiser rundt, sukker han oppgitt.

Fortsatt potent
Dere har kjent hverandre siden 6-7 års alderen. Og har spilt sammen i alle disse åra, er dere ikke lei av hverandre?
- Jo, dritt lei, men så lenge folk vil ha oss, må vi jo bare ofre oss for kunst og publikum, sant? smiler
Jørn. For å bruke et velkjent bilde så e vi blitt som et gammelt ektepar, men ikkje i den forstand at vi fullføre hverandres setninger. Nei, vi krangle som faen. Men det er rett og slett blitt for seint å finne seg en ny partner, dessuten tvile æ på om vi fortsatt har potens til det, ler Jørn.

Diskografi

Hoel&Albrigtsen - Get together – 1997 (warner music)
Hoel&Albrigtsen – Two rivers one road – 2009 (Fairplay/Playground Music)

Jørn Hoel - Ubarbert – Polydor 1982
Varme ut av is – Polydor 1987
Det ingen andre får – Polydor 1988
Love will make you do things that you know is wrong – Decca 1989
Kjærlighetens teater – Polydor 1991
Leapin’ Lizards – Parlaphone/EMI 1993
Jørn Hoel’s beste “Æ så mæ tilbake” – Polydor 1994
For better or worse - 1994
Soulsville - Warner Music 1995
En blå løk – Warner music 2000
Jørn Hoel’s Heteste – Warner music 2006
På grunn av dæ – Playground 2007

Steinar Albrigtsen - Alone too long – Norsk plateproduksjon/BMG 1990
Bound to wander - Norsk plateproduksjon/BMG 1992
Big storm comin’ (med Tom Pacheco) - Norsk plateproduksjon/BMG 1993
The trobadour - Norsk plateproduksjon/BMG 1994
Life is good - Norsk plateproduksjon/BMG 1996
Now and then – Norsk Plateproduksjon/BMG 1998
Nobodies (med Tom Pacheco) – Norske Gram 2000
Stripped – Norske Gram 2001
Bop`N Roll – Gramofon/Bare Bra Musikk 2006
Moment of Peace – Sony Music/MBMG 2007